Kонтрацептивните таблети – дебелеат или не?

0

 

Општо е познато дека причината поради која жените имаат одбивност кој контрацептивните таблети е поради фактот дека тие поттикнуваат дебелеење. Но, по неколку децении на истражување, сé уште нема убедливи докази дека ваквиот факт е реален. Безброј студии за комбинираната пилула се направени и никаков голем ефект не е евидентиран, но исто така и нема доволно добро спроведено истражување за да бидете сигурни.

Истражувачите откриле дека ова е точно, без оглед на тоа каков тип прогестерон содржи комбинирана пилула. Други студии кои ги погледнале пилулите само со прогестерон, исто така, откриле малку докази за постоење на ефектот на дебелеење.

Просечната личност годишно накачува половина килограм од тежината, почнувајќи од почетокот на зрелоста – што, случајно, е кога повеќето жени почнуваат да го користат контрацепција.

Но, тоа не е сé. Иако обемните истражувања не покажале дека таблетите предизвикуваат зголемување на телесната тежина, тие потврдиле дека можат да го променат обликот на телото на жената.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com