Aвиони без прозори?

0

Откако е измислен воздушен пат, луѓето постојано се бореле за прозорското седиште. Но не повеќе! „Центарот за иновации на процеси“, британска компанија за истражување и технологија, сега ја создава иднината на патувањето со авион!

Футуристичките авиони ќе бидат без прозорци. Наместо тоа, целата должина на авионот ќе биде покриена со OLED екран на допир. Во суштина, сите во авионот ќе имаат виртуелно место до прозорци! Во рок од десет до петнаесет години може да се надеваме дека овие авиони ќе станат реалност!

Екраните на допир ќе бидат поврзани со камери кои се поставени насекаде од надворешниот дел на авионот. Ова им овозможува на екраните да прикажат реален поглед на она што се случува околу надворешноста на авионот. Ако случајно ви здодее гледањето на небото, можете да го претворите виртуелниот прозорец во систем за забава.

Не сте запознаени со технологијата на OLED-екран на допир? OLED е кратенка за органска светлечка диода. Ова значи дека постои филм составен од органски соединенија кои се способни да проектираат светлина како реакција на електрична струја.

Може да звучи научно, но оваа технологија во моментов се користи во телевизори, таблети, мобилни телефони и компјутерски монитори. До моментот кога овие авиони ќе започнат да се произведуваат, најверојатно веќе ќе има понапреден екран на пазарот.

Овој свеж нов концепт не е без пречки. Многу луѓе изразија загриженост дека количината светлина предизвикана од сите екрани може да предизвика непријатност на некои патници.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com