Филмскиот фестивал „Џифони патува“ во Струмица

0

 

По завршувањето на Филмскиот фестивал за млади Џифони Македонија во Скопје, продолжува патувачкиот дел во помалите градови низ Македонија под наслов „Џифони патува“.

Денеска и утре во Струмица ќе се одржи Фестивалот за млади „Џифони патува во Струмица“ на кој присуствуваат околу 600 ученици. Фестивалот ќе го отвори градоначалникот на Струмица г-дин Коста Јаневски, а потоа во текот на двата дена младите ученици ќе го гледаат филмови и ќе дебатираат под водство на актерката Оливера Аризанова Мансбарт, која ќе биде и ментор на актерската работилница.

Преку филмската програма, дебатите и креативните активности, тимот на фестивалот „Џифони Македонија“ се стреми неформално да влијае врз едукацијата на младите во областа на филмот и културата и да ги потенцира естетските вредности на филмот, а преку дискусии на темите од филмовите ќе се поттикнат да ги развиваат способностите за дебатирање. На овој начин и младите од помалите градови каде најчесто не постои можност за гледање на филмови во кино сала, ќе можат барем за кратко да ја осетат магијата на филмот. Преку работилниците учениците ќе имаат можност да ја развиваат својата креативност, а секако во текот на двата дена најважната работа за нив е да се дружат меѓу себе и добро да се забавуваат.

Фестивалската програма „Џифони патува“ се одржува со финансиска поддршка на Агенцијата за филм и Фестивалот „Џифони експириенс“ од Италија, во соработка со Општина Велес и Италијанската амбасада во Скопје.

Фестивалот „Џифони патува“ во изминатиот период се одржа во Велес, Крушево, Берово, Тетово, Штип, Охрид, Битола и во Прилеп, а до крајот на оваа година ќе продолжи во Кочани, Струга и Гостивар.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com