Феноменот „затемнување“

0

Дупките во помнењето, познати како „затемнување“ се јавуваат кога мозокот привремено не може да сними меморија. Оваа појава може да биде предизвикана со пиење, бидејќи алкохолот ја нарушува активноста на хипокампусот и ја спречува неговата способност да создава долгорочни спомени. „Тоа е како привремена празнина на снимката“, изјави Арон Вајт од американскиот Национален институт за злоупотреба на алкохол и алкохолизам за „Би-Би-Си“.

 

Тоа не е секогаш очигледно за другите дали некој е во средината на „затемнување“. Во некои рани студии за феноменот, субјектите можеа да се потсетат на настаните неколку минути по нивното појавување и дури и да извршат едноставни пресметки. Половина час подоцна, тие целосно ги заборавиле настаните.

За алкохоличари, доаѓањето до точка на „затемнување“ е изненадувачки честа појава. Во една студија на повеќе од 1.000 студенти, повеќе од две третини – 66.4% – пријавиле барем едно „затемнување“. Друга анализа на повеќе од 4.600 учесници откри дека 52% од мажите и 39% од жените пријавиле најмалку едно „затемнување“ во својот живот, додека 21% од мажите и 11% жени пријавиле дека имале три или повеќе во една година. И студија на 2.000 учесници една година надвор од средно училиште покажа дека, од 68% кои признале дека некогаш пиеле, 20% изјавиле дека доживеале „затемнување“ во претходните шест месеци.

Не секој го доживува тоа од истиот број на пијалоци. Една студија покажа дека фреквенцијата со која луѓето генерално се опиле во минатиот месец е ризик фактор за тоа дали некој доживеал „затемнување“.

„Затемнувањата“ влијаат на некои луѓе повеќе од другите. Жените ги пријавуваат почесто од мажите. Исто така, се чини дека е наследна компонента. Една голема студија за близнаци открила дека само генетскиот ризик претставувал повеќе од половина од искуствата на „затемнување“. Во поинаква анализа, алкохоличарите кои пријавиле дека нивните мајки можеби биле алкохоличари, имале поголема веројатност да пријават „затемнување“ од оние што не биле, но тука имало разлика меѓу половите. Мажите кои рекоа дека нивните мајки имале проблем со пиењето, двапати повеќе е веројатно дека ќе го доживеат тоа од жените кои го рекоа истото.

 

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com