Унгарија донесе закон што забранува живеење на улица

0

 

Откако мигрантите кои беа претставувани како дежурни виновници и најголеми непријатели и недостасуваат на нацијата, следни на удар од страна на унгарскиот премиер Виктор Орбан се најдоа – бездомниците.

Од 15 октомври во Унгарија ним им е забрането да немаат сопствена куќа или дури приградски стан и да живеат под отворено небото или под мостови во урбаните средини. Ваквите појави, тврди власта, ги вознемирува “нормалните луѓе.” Орбан и неговите телохранители бездомништво и сиромаштијата ги третираат како слободен избор на животен стил, а не како судбинска неволја.

Веќе неколку пати се обидоа, користејќи разни административни мерки, да ја отстранат оваа „класа остатоци“ од улиците, но тие биле заштитени од досегашниот врховен акт.

Но на тоа конечно се стави крај: Уставот беше изменет со амандман бидејќи Орбан во парламентот има апсолутно мнозинство, па бездомниците кои ќе бидат забележани од полицијата ќе бидат однесени во затвор или ќе бидат приморани да вршат општествено корисни работи, а запленетиот „имот“ ќе им биде уништен.

Се разбира владата оваа бруталност кон сиромашните ја камуфлираа во законската заштита на културното наследство: живеењето на улици им е забрането да се избегне загрозување на културното наследство на Унгарија.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com