Стресот ја намалува меморијата

0

 

Понекогаш, влошување на когнитивните способности во зрелоста можат да укажат на ран почеток на деменција и Алцхајмерова болест. Но, не паничите пред време. Повеќето случаи на когнитивниот пад не се поврзани со невродегенеративно нарушување, туку со најмал секојдневен стрес.

Според новото истражување кое беше направено во научниот центар за здравствени науки во „Универзитетот Тексас“ во Сан Антонио, стресот може да предизвика оштетување на меморијата и намалување на обемот на мозокот, долго пред развојот на било која деменција.

Се работи за стрес хормон кој е наречен кортизол. Многу возрасни лица од 40 до 50 години, имаат зголемена количина на кортизол во крвта. Токму тој води до намалување на когнитивната способност.

Во експеримент кој беше извршен со учество на 2323 лица (просечна возраст од 48,5 години), се покажа дека меморијата кај учесниците најтешко страда од покачените нивоа на кортизол. Исто така, експертите успеаја да докажат дека оштетувањето на стресната меморија во никој случај не е поврзано со АПОЕ4, генетски фактор кој предизвикува кардиоваскуларни болести и Алцхајмерова болест.

Поради тоа, истражувачите ги советуваа учесниците и сите луѓе во светот да посветат поголемо внимание на анти-стресните техники. Доколку научите да се релаксирате, когнитивните процеси и меморијата ќе се подобрат.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com