Стереотипи за жените побиени од науката, но се уште широко распространети

0

 

Мит број 1: Жените се помалку паметни

Пред неколку години Универзитетот во Чикаго објави истражување кое се базирало на тестови меѓу студентите (машки и женски) на американските колеџи. Во просек, девојчињата покажале помал распон во одговорите, додека момчињата биле и на дното и на врвот од скалата. Како резултат на тоа, просечните показатели на интелектот се покажаа повисоки кај жените.

Мит број 2: Жените помалку издржуваат физичка болка

Физиолози од универзитетот во Сиена сметаат дека жените се поиздржливи и покрај фактот дека постои „природен лек“ кој им помага на мажите да издржат болка – машкиот хормон тестостерон. Жените имаат помалку од тоа, но тие се подобри во трпењето на болката.

Мит број 3: Жените се работници со пониски перформанси од мажите

Мажите се сметаат за вработени кои подобро ја извршуваат својата работа и, според тоа, се и повисоко платени. Жените веќе долго време докажуваат дека, во повеќето професии кои не се поврзани со физичкиот труд, двата пола се еднакви. Интересно е тоа што поранешниот извршен директор на „ИКЕА Русија“ истакна дека жените работат понапорно, полесно учат и побрзо ја совладуваат суштината на задачата.

Мит број 4: Жените се поголеми кукавици од мажите

Според научните истражувања, жените се помалку склони да препознаваат ризични ситуации и им е полесно да извршуваат храбри акции без размислување. Во исто време, жените се подготвени да го надминат својот страв ако успеат да го препознаат.

Мит број 5: Жените се посредени

Дури и ова навидум очигледно верување е оспорено од научниците. Еден биолог од САД, Чарлс Герба, ги испитал телефоните, компјутерите, тастатурите, кутиите и торбите на своите вработени и дошол до заклучок дека има 4 пати повеќе бактерии во овие места кај жените отколку кај мажите. Научниците го објаснуваат фактот дека жените честопати користат различна козметика што создава добра средина за бактерии и микроорганизми.

Мит број 6: Жените повеќе се плашат од змии и пајаци

Постојат 3 пати повеќе мажи кои страдаат од арахнофобија отколку жените. Ако зборуваме за змии, тогаш традиционално се смета за духовно животно на жените, исто како и мачките. Змиите се многу чувствителни на мириси, и мирисот на мажите често предизвикува да бидат агресивни. Па, ако ги погледнеме статистиките, ќе видиме дека змиите ги напаѓаат мажите 10 пати повеќе отколку што ги напаѓаат жените.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com