Со витамин Ц против есенскиот замор

0

 

Пролетниот и есенскиот замор можеби има сосема причини,пролетниот замор е веројатно последица на недостиг на витамин Ц во зимската исхрана додека есенскиот замор е поврзан со климатските промени,но и во двата случаи успешно се ‘‘санира‘‘ со зголемен внес на витамини,особено на витаминот Ц.овој сестран антиоксиданс има важна улога во јакнење на имунолошкиот систем,кој со претстојните студени денови чека важни задачи.

Природниот одговор на зголемената потреба за витаминот Ц доаѓа во облик на киви,мандарина, портокал,калинка,па и шаренолики пиперки.Така на пример едно киви од средна големина ги задоволува дневните потреби за витамин Ц на возрасна личност.

Еден од најдобрите извори на витамин Ц е пиперката,која содржи дури четири пати повќе витамин Ц од портокалот.

 

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com