Социјалните мрежи негативно влијаат на вашето психичко здравје

0

 

Развојот на социјалните мрежи значи дека како глобална популација сме поврзани повеќе од било кога. Сепак, зависноста од социјалните мрежи има лошо влијание врз вашето психичко здравје, што покажува едно истражување според кое луѓето го проверуваат својот телефон најмалку 28 пати во текот на еден ден.

Иако социјалните мрежи имаат свои предности, тие можат да ве направат и многу несреќни и изолирани на долг рок.

Самодоверба

Споредувањето со вашите пријатели на социјалните мрежи, со постојано гледање на нивните совршени слики и следење на нивниот совршен живот, може да влијае негативно на вашата самодоверба.  Ако станете посвесни за колку време трошите набљудувајќи ги онлајн профилите на другите луѓе, може да ви помогне да се фокусирате повеќе на себе и да ја зголемите вашата самодоверба.

Градење лични врски

Како човечки суштества, за нас е многу важно да можеме да комуницираме и да градиме лични врски еден со друг. Сепак, тоа може да биде тешко да се направи кога сме залепени на правоаголните екрани, станувајќи повеќе запознаени со дигиталните фасади на нашите пријатели отколку нивните вистински личности.

Стена Сандерс, поранешен модел кој има 107.000 следбеници на „Инстаграм“, вели : „Од моето искуство знам дека можам да се почувствувам изолирано кога ќе ги видам фотографиите на мојот пријател на забава на која не отидов, и често прави да се чувствувам многу осамено и вознемирено“.

Меморија

Социјалните медиуми може да бидат одлични за навраќање на стари настани. Сепак, тоа исто така може да го наруши начинот на кој се сеќавате на одредени моменти од вашиот живот.

Многу од нас се виновни што трошат премногу време обидувајќи се да ја направат совршената слика, а не го апсорбираат искуството и не се обидуваат да го сведочат со свои сопствени очи.

Спиење

Да имате доволно сон е од огромно значење. Сепак, многумина од нас ги користат нашите телефони претерано, што го отежнува запивањето. „Да се ​​справиме со вознемиреноста или зависта од она што го гледаме на социјалните медиуми го прави мозокот високо алармиран, спречувајќи да заспиеме“, објаснуваат доктори. „Плус, светлината од нашиот мобилен уред само неколку сантиметри од нашето лице може да го потисне ослободувањето на мелатонин, хормон кој ни помага да се чувствуваме уморни“.

Обидете се да поставите строго правило дека нема да го погледнете телефонот најмалку 40 минути до еден час пред да заспиете и проверете дали тоа го прави разликата во квалитетот на спиењето.

Психичко здравје

Не само што се покажа дека социјалните медиуми предизвикуваат несреќа, но исто така може да доведат до развој на прашања поврзани со психичкото здравје, како што се анксиозност или депресија кога се користат премногу или без претпазливост.

Иако не мора целосно да се откажете од социјалните медиуми, ако мислите дека тие ви влијаат негативно, зошто да не размислите за распределба на слободно време за социјални медиуми за време на секојдневната рутина? Мала промена може да ви направи многу добро.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com