Пикавците од цигари се најголемиот извор на ѓубре во океанот

0

Загадувањето на океаните е многу сериозно прашање. Често, кога го слушаме терминот „загадување на океанот“, станува збор за сламки, шишиња и други пластични отпадоци – но има уште еден вид отпад што е многу полош и досега има добиено многу помалку внимание од што тоа го бара. Во центарот на вниманието сега се наоѓаат филтри за цигари.

Најпрво, тие можат да изгледаат како мали и релативно безопасни, но можат да предизвикаат неповратно оштетување на океаните и дивиот свет воопшто, особено во бројките во кои тие моментално се наоѓаат. „NBC News“ објави извештај наведувајќи ги податоците собрани од „НВО Океан конзервацијата“, која организираше чистење на плажи од 1986 година – околу 80 милиони филтри за цигари се собрани од 1980-тите.

Ова масовно го надминува бројот на пластични кеси, омоти за храна, шишиња за пијалаци или чинии кои се исчистени од нашите океани. Некои посетители на плажа ги фрлаат своите филтри директно во вода. Во други случаи, пикавците се носат со дожд во реките, потоа во други водни тела и, конечно, во морето, каде што се пренесуваат на плажите од страна на брановите. Повеќето пушачи всушност не сфаќаат колку е широко и штетно нивното однесување – не само за животната средина и за екосистемите, туку и за себеси како за потрошувачите.

Зошто филтрите од цигари се повеќе штетни отколку што претходно се мислеше? Повеќето филтри за цигари се состојат барем од дел од целулоза ацетат – кој сам по себе е природен производ. Како резултат на тоа, многу луѓе се под лажна претпоставка дека филтрите за цигари се биоразградливи. Вистината, сепак, е дека пластиката која не е биоразградлива често се формира кога целулоза ацетатот е обработена, па всушност е потребно многу повеќе филтрите за цигари да се распаѓаат отколку што треба.

Додека филтрите не почнат да се распаѓаат, тие исто така ги ослободуваат сите загадувачки материи што ги апсорбираат од чадот, вклучувајќи и супстанции како што се никотин, арсен и олово. Овие, како и распаѓачката пластика, потоа се конзумираат од разни морски суштества и, ако тоа не е доволно страшно, тие конечно завршуваат во нашата сопствена храна повторно.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com