Парче од скалите на Ајфеловата кула ќе биде продадено на аукција

0

 

На аукција во Париз се понуди дел од скалите на Ајфеловата кула. Почетната цена на делот кој тежи 900 килограми е 40 илјади евра.

Ова е фрагмент од спиралните скалила од 1989 година, кој ги поврзува вториот и третиот кат на кулата. Висината на парчето изнесува 4,3 метри, со дијаметар – 1,73 метри.

Скалилото, создадено од Густав Ајфел, беше демонтирано во 1983 година и пренесено во приватна колекција во Канада.

Другите делови од скалите беа продадени во 2009 и 2016 година за 85 и 520 илјади евра.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com