Нов уред што го контролира движењето на растението

0

Научниците од Технолошкиот универзитет во Масачусетс (MIT) создадоа робот – Елован, кој што има функција да го контролира движењето на растението.

Растението му пренесува импулси на роботот, системот ги анализира информациите и ги извршува соодветните задачи. На пример, машината препознава, кога на растението му е потребно да биде изложено на светлина или пак кога треба да се врати во сенка.

Роботот Елован е машина на тркала, на неа се наоѓа платформа,  на која што растението е прикачено.

Претходно, компанијата Винкрос создала сличен ваков уред, робот-рак Булбасаур. За разлика од Елован, уредот се движи со помош на механички пипала.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com