Не ги фрлајте паднатите млечни запчиња на детето, може да му го спасат животот

0

 

Дали се сеќавате на првиот падна млечен заб? Некои донесоа многу страдања и солзи, други добија убав подарок од бајката за забите …

Секој родител е особено загрижен за паднатите заби на неговото дете. Многумина дури одлучиле да не ги фрлаат. Дали мислите дека ова е чудно? Вие сте сериозно во заблуда!

Од неодамна, научниците даваат се повеќе и повеќе аргументи во корист на складирање на паднатите заби. Една од причините е поврзана со здравјето на детето. Матичните клетки може да се извлечат од сочуваната дентиција, која под одредени околности е способна да го спаси човечкиот живот. Тие исто така се користат во лекувањето на онколошки болести.

Човечкото тело се состои од клетки слични на куќа направена од тула. Клетките се поделени во 3 групи, секој извршува одредени функции. Сите, сепак, се формираат од матични клетки, кои се основа за сите ткива и органи.

Експерти од Калифорнискиот универзитет во Сан Диего откриле дека детските млечни заби содржат различен тип матични клетки, кои можат да бидат искористени за реконструкција на забната ткиво или на останатите заби. Возрасни заби, исто така, имаат матични клетки, но тие се само еден вид.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com