Најлошата „здрава“ храна за вашите заби

0

 

  1. Црн чај

Една студија во „Европскиот стоматолошки дневник“ ги разгледа разликите во оставањето траги на забите помеѓу црвено вино, кока кола, чај и кафе. Изненадувачки, студијата не покажа значајна разлика во забите изложени на кафе, а пак дека чајот е главен „напаѓач“ кога станува збор за промена на бојата.

  1. Чај од билки

Студијата објавена во „Европскиот стоматолошки дневник“ ги спореди групите заби изложени на конвенционален црн чај, чај од билки или вода. Оние кои се изложени на чаеви претрпеле губење на забната глеѓ. И црни и билни сорти предизвикаа ерозија, но загубата на површината беше многу поголема кај забите изложени на чај од билки. Повторно, нема потреба да се откаже од чајот и неговите здравствени зајакнувачки квалитети; само разговарајте со вашиот стоматолог ако имате загриженост.

  1. Цитрус овошје

Најчесто наведуваната причина за ерозија на забите е диеталната киселина, а овие типови овошје се највисокиот виновник: тие се најниски на pH-скалата што може да биде еден вид храна. Една студија го испитуваше ефектот на сокот од цитрус на оралното здравје во период од 20 недели. Сокот од лимон покажа најголемо оштетување, проследено со сок од грејпфрут, сок од портокал и на крај (се разбира) вода.

  1. Сушено овошје

Сувото овошје е двојна стоматолошка катастрофа, поради содржината на шеќер и лепливоста. Да не го споменуваме како обично го јадеме: грицкањето на суво овошје е поштетно отколку ако се инкорпорира во оброк.

  1. Кафе

Додека кафето има тони здравствени придобивки, како што е фактот дека има доста антиоксиданти, витамини и минерали, сепак тоа содржи многу киселини, и заедно со додавање на шеќер, што многу луѓе го прават, оваа комбинација може да доведе до менување на бојата на забите. Важно е да бидете сигурни дека ќе пиете вода заедно со вашата чаша кафе за да ја минимизирате штетата.

  1. Спортски пијалаци

По тренингот, сакате да ги надополнувате оние електролити и вода што сте ги изгубиле од вашето тело. Спортскиот пијалок го прави токму тоа, но потпивувањето на овие нешта не е толку добро за вашите заби, особено ако ги пиете кога не вежбате. Тие имаат висока киселост, и една студија покажа дека нивоата на киселост на пијалаци може да доведат до забна ерозија и загуба во цврстината на забите. Плус, многу комерцијални спортски пијалаци се преполни со прикриени шеќери, за кои веќе знаете дека не се добри за вашите заби.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com