НАСА и Гугл создадоа интерактивна карта на Марс

0

 

Вработените во НАСА и Гугл објавија уникатен проект – виртуелна мапа на „Црвената планета“. Сега корисниците на Интернет можат да истражуваат 225 милиони километри од површината на Марс.

Со овој нов проект, љубителите на космосот и вселената можат виртуелно да ја посетат планетата Марс, нејзините кратери, вулкани и пустини. Покрај тоа, повеќето слики се достапни во инфрацрвен спектар, кој ја прикажува и температурната мапа на планетата.

„Google Mars“ („Гугл Марс“) е создаден со помош на сателитски податоци. Новинарите сметаат дека е една од најпрецизните слики на „Црвената планета“.

Исто така неодамна, претставниците на НАСА објавија интерактивна ѕвездена мапа со измислени соѕвездија.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com