Навики кои ве тераат кон банкрот

0

Импулсивно купување
Импулсивниот шопинг прави огромна дупка во вашиот новчаник. Ова може да доведе до огромни проблеми на долг рок, бидејќи ве спречува да ги остварите своите цели. За да го избегнете ова мора да бидете свесни што најчесто купувате импулсивно, дали се тоа парчиња кои се во тренд или пак производи на распродажба. Други пак купуваат работи кои мислат дека ќе им требаат во иднина, а никогаш не ги искористуваат. Поставете си правила кои ќе мора да ги почитувате а да ги минимизирате и конечно да ги елиминирате импулсивните купувања.
Прекумерно трошење производи за дома
Одржувањето на вашиот дом е без сомнение најскапото нешто. Хипотекарни заеми, сметки за комунални услуги, одржување, осигурување; листата е бесконечна. Само овој факт го прави неопходно задржувањето што е можно пониско ниво на трошење за да го одржите вашето финансиско здравје.
Најдете начини да ги намалите трошоците за живеење. Целете за помалку од 30% од вашата месечна заработувачка. Одете за енергетски ефикасни домашни апарати и прифатете стручни препораки за одржување на температурата. Исто така треба да се обидете сами да ги средувате вашата градина и тревник.
Дозволување други да го контролираат вашиот животен стил
Луѓето учат одредени навики за трошење од пријателите, семејството и наставниците. Тие можат да имаат негативно и позитивно влијание врз вашите финансии. Проверете го начинот на живот на вашиот непосреден социјален круг. Останете безбедни од оние кои ги пречекоруваат своите можности.
Споредувњето со вашиот социјален круг
Шопинг со споредување на производи е најдоброто нешто што може да го правите. Но, споредувањето со вашиот социјален круг ќе доведе до финансиски грешки.
Прифатете се какви што сте. Познавајте ги вашите средства и престанете да го посакувате новиот автомобил што неодамна го купил вашиот пријател. Наместо тоа, сконцентрирајте се на големите работи што ги имате. Наградете се за сопствените достигнувања.
Бидете добри со себе
Намалување на трошоците дефинитивно помага многу. Но, подобра алтернатива е да инвестирате во себе. Експериментирајте со берзата. Посетете платени курсеви за да ги унапредат вештините што веќе ги имате. Бесплатна обука е одлична.
Не им обрнувате внимание на долговите
Знаете ли колку му должите на вашиот заемодавател / пријатели / роднини? Дали преземате мерки за враќање на парите во најбрз можен рок? Точно е дека плаќањето долгови бара големи жртви од ваша страна. Но живеењето без долгови е вистински подарок што го должите на себе.
Зависни сте од вашата кредитна картичка
Пластичните пари многу помагаат. Доста е корисно кога ви треба итна парична помош. Но милиони го прават тоа средство за купување скапи предмети. Запомнете, кредитни картички ги зголемуваат вашите долгови. И ќе мора да платите повисока каматна стапка.
Живејте во рамките на вашите средства; вашиот паричник ќе ви се заблагодари засекогаш!

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com