Музеј за Оливер Драгоевиќ на островот Корчула

0

 

Музеј посветен на хрватскиот пејач Оливер Драгоевиќ се отвара на далматинскиот остров Корчула. Идејата за музејот потекнува од членовите на семејството на Драгоевиќ и веднаш беше прифатена од властите на Вела Лука, градот во Корчула, каде што пејачот се роди и израсна.

Оливер Драгоевиќ за жал почина на возраст од 70 години оваа година. По неговата смрт, имаше невидени сцени на национална жалост за саканиот пејач. Радиостаниците во Хрватска одржаа 24-часовни трибјути, пуштајќи ја само музиката на Драгоевиќ за целиот тој период.

Кариерата на Драгоевиќ траеше четири децении, при што сними над 35 албуми. Многу од неговите песни доминираа на топ листите во регионот во втората половина на 70-тите, и во текот на 80-тите години. Тој беше еден од најпопуларните пејачи низ сите земји од поранешна Југославија, останувајќи дури и откако се распадна сојузот на државите. Губењето на големиот пејач беше одбележано во целиот регион, вклучувајќи ги и соседните земји Србија и Босна, како и во целата поранешна југословенска дијаспора. Драгоевиќ остана популарен во текот на целата негова кариера.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com