Максимална казна за „Фејсбук“, но нема ни да ја осети

0

Британскиот комесеријат за информации“ воведе парична казна од 500 илјади фунти (околу 644 илјади долари) на социјалната мрежа „Фејсбук АД“, поради нарушување на личните податоци на корисниците од соработката со Британската компанија „Кембриџ Аналитика“.

Според британскиот закон, 500 илјади фунти е максималниот можен износ на парична казна и 4% од годишниот промет на оваа социјална мрежа, која што годишно заработува 1,9 милијарди долари

Британскиот регулатор одлучи да го казни „Фејсбук“ врз основа на истрагата, која покажа злоупотреба на личните податоци на корисниците на социјални мрежи за политички цели. Администрацијата на „Фејсбук“ не обезбедила соодветна сигурност за информациите на своите клиенти, а исто така извршила нетранспарентни активности во врска со пренесување на трети лица.

Социјалната мрежа „Фејсбук“ од 2007 до 2014 несоодветно ги обработувала личните податоци на корисниците, пренесувајќи ги на програмерите на мобилните апликации, а исто така не се грижила за добивање на „доволно јасна информирана согласност” за оние чии податоци ги добиле.

Казните на британските власти, најверојатно нема да предизвикаат сериозна материјална штета на интернет корпорацијата: за да ја исплати паричната казна за соработката со „Кембриџ Аналитика“, компанијата ќе потроши само 0,0016% од својот приход во текот на изминатата година.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com