Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Лебот без глутен не ги содржи потребните витамини?!

0

 

Според новите истражувања, конзумирањето на леб без глутен може да доведе до сериозен дефицит на хранливи материи.
Невнесувањето на протеините кои ги има во пченицата и други зрна се препорачува за оние со целијачна болест. Но, само пет проценти од лебот без глутен кој се продава на полиците на супермаркетите во себе содржи калциум, железо и тиамин – состојки кои се од суштинско значење за здравјето на коските и мозокот.


Д-р Каролина Орфила, студиски ко-автор и вонреден професор за исхрана во Лидс, вели: “Храната без глутен треба да го има истиот нутритивен состав кој го има белото пченично брашно”.
Новите истражувања велат дека со секојдневното конзумирање на леб без глутен, го ограничуваме внесувањето на здрави цели зрна, што на подолг рок може да биде поопасно и од самиот глутен.

Share.

About Author

Остави коментар

Powered by themekiller.com