Колку е смртоносно загадувањето на воздухот?

0

Околу 93 отсто од светските деца под 15-годишна возраст дишат воздух што е толку загаден што го става нивното здравје и развој на сериозен ризик, со 1,8 милијарди деца, според извештајот објавен од Светската здравствена организација пред неговата прва глобална конференција за загадување и загадување на воздухот во Женева.
Во 2016 година, се проценува дека 600.000 деца починале од акутни инфекции на долниот дел од респираторниот систем предизвикани од загадениот воздух.

Загадувањето на воздухот е една од водечките закани за здравјето кај децата под 5 години, и е виновно за скоро една од 10 смртни случаи меѓу оваа возрасна група, се вели во извештајот.
„Ова е недопустливо. Секое дете треба да биде во можност да дише чист воздух за да можат да растат и да го исполнат својот целосен потенцијал“, изјави генералниот директор на СЗО, д-р Тедрос Адханом Гебријес.
Загадувањето на воздухот, исто така, влијае на невролошкиот развој и когнитивните способности и може да предизвика астма и рак во детство, се вели во извештајот. Децата изложени на прекумерно загадување, исто така, можат да бидат под поголем ризик од хронични состојби, како што се кардиоваскуларните болести во зрелоста.

„Загадувањето на воздухот го инхибира мозокот на нашите деца, влијаејќи на нивното здравје на повеќе начини отколку што се сомневавме. Но, постојат многу директни начини за намалување на емисиите на опасни загадувачи“, вели д-р Марија Неира, директор на одделот за јавно здравство во СЗО.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com