Кои слики од вашите патувања не смеете да ги објавувате на социјални мрежи?

0

Се разбира дека кога одите на одмор сакате да направите многу фотографии и да ги споделите со вашите пријатели и семејства на социјалните медиуми. Но, постојат неколку исклучоци од ова правило.

Една од нештата кои не треба да ги правите кога објавувате слика е да означите и каде се наоѓате (да поставите гео-ознаки). Иако означувањето на вашата локација е интересно за вас, криминалците можат да ги искористат овие информации за да утврдат каде сте и да посегнат по вас ​​и/или вашите лични предмети. За да избегнете споделување на овие информации, постојат два чекори кои можете да ги преземете.

  1. Едноставно почекајте додека не се вратите дома за да објавите слики од вашиот одмор (Можете слободно да објавувате со гео-ознаки за да покажете каде сте, ако сакате).
  2. Исклучете гео-ознаки на вашиот фотоапарат. Ако ја користите камерата од вашиот паметен телефон, можете да отидете во услугите за локација под “Поставки” и да го исклучите за камерата. Ако користите редовна дигитална камера, проверете го прирачникот за вашиот модел за да дознаете како да го оневозможите гео-означувањето. Исто така е добра идеја да се оневозможат услуги за локација на социјални медиуми.

Други слики кои не треба да ги објавувате се: ваша лична идентификација (возачка дозвола, пасош), авионски карти или влезници за музеи и слично, број на хотелска соба, но исто така и слики од вашите деца без никаква облека (често се објавуваат слики од бебиња додека се бањаат без никаква облека на нив, што предизвикува да бидете блокирани од самиот социјален медиум).

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com