Кои две години се официјално најсреќните во вашиот живот

0

Центарот за економски перформанси на Лондонската школа за економија и политички науки интервјуираше 23.000 возрасни возрасни, на возраст од 17 до 85 години, со поставување прашања за задоволството од животот и побараа од нив да предвидат колку среќни мислеле дека ќе бидат во период од пет години. После точно толку време, истите тие луѓе повторно беа интервјуирани за да видат дали реалноста им одговараше на нивните очекувања.

Она што го откри тимот откриваше крива на среќата во формата-U помеѓу 20 и 70 години, со достигнување на „врвот“ на радоста на 23 и 69 години. Дваесет и три е типично возраст кога сме полни со оптимизам за иднината, што го прави повеќе предвидлив од двете, можеби. Меѓутоа, шеесет и девет години е веројатно возраста кога стресот на непознатото е зад нас и ние можеме да уживаме во плодовите на нашиот труд, и професионален и личен.

Интересно е што истражувачите забележаа дека помладите луѓе имаат тенденција да ја преценуваат среќата на својата идна личност, додека постарите луѓе имаат тенденција да ја потценуваат, па затоа, за време на интервјуата за следење, дваесет и седумте деца се разочарани од последните пет години (стрес во кариера! ), додека луѓето со шеесет до седумнаесет години беа пријатно изненадени од траекторијата на нивниот живот.

Она што замислуваме дека ќе нè направи среќни неизбежно е да не разочара (како што велат, очекување е крадец на радоста), а студиите покажуваат дека е подобро да им се даде предност на едноставните задоволства на животот. Одење на отворено во сончев ден, редовно вежбање за поттикнување на ендорфин, слушање на нашата омилена музика, негување на блиски пријателства и прифаќање со благодарност – со други зборови, избирајќи да бидеме среќни – е начинот да се чувствуваме посигурни во животот.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com