Како да живеат 500 луѓе на остров колку фудбалско игралиште

0

Во средиштето на езерото Викторија, околу кое со години се конфронтираат Кенија и Уганда, се наоѓа островот Мигинго. Кога ќе го погледнете одблизу, неодминлив е впечатокот дека неговите жители имаат силно чувство за заедништво.

Имено, ова мало рибарско село, со големина на еден фудбалски терен, за свој дом го нарекуваат дури 500 жители. На така малечок простор се сместени нивните куќи, берберница и најмалку еден бордел!

Колку внимателно е искорстена секоја педа од островот сведочи и фактот дека куќите буквално лежат една на друга, особено ако се знае дека на 2.000 квадратни метри доаѓа само по четири квадрати за секој жител, или уште попрецизно само по една мини-просторија.

Жителите на островот се главно рибари и тоа ја одржува економијата на оваа заедница.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com