Како да го подобрите квалитетот на спиењето

0

Никој не сака да ги слушне зборовите изгледаш уморен или пак, твоите очи изгледаат подуени, имаш темни подочњаци под очите и изгледаш многу лошо. Сега ќе ви објасниме, како правилно треба да спиете, и работи кои што ќе ви помогнат убаво да се наспиете и наутро да изгледате свежо и одморено.

Внимавајте на вашите хормони

Жените многу почесто имаат проблеми со спиењето и обично тие не можат убаво да се наспијат. Функционирањето на женскиот организам е многу поразличен од кај мажите. Во различни месеци, нивото на хормони кај жените се менува, се намалува или зголемува во зависност од менструалниот циклус, менопауза или пак за време на бременоста. За да го намалите стресот за време на овој период и да го подобрите квалитетот на спиењето, пробајте медитација или јога, таа секогаш помага.

Проверето го термостатот

Летно време, кога надворешната температура е многу висока, тоа има големо влијание врз вашиот сон. Идеалната температура за спиење е помеѓу 16-20°C. Знаеме дека ова може да изгледа чудно, но за да му помогнете на вашето тело да се прилагоди на оптимален сон, препорачуваме да се загреете пред спиење. Тоа многу ќе ви помогне да ја намалите вашата телесната температура, кога ќе излезете од бањата, влагата ќе испари од вашата кожа, и така брзо ќе се изладите.

Изберете добар душек за спиење

За добар сон се препорачува тврд душек. Исто така, важно е да се одржуваат душекот, чаршавите и перницата чисти, за да ги спречите алергените, бактериите и прашините и да го зголемите квалитетот на спиењето. Затоа, не заборавајте редовно да ги менувате чаршавите, а привремено да го чистите со вакуум и вашиот душек.

Вежбајте редовно

Со вежбање, се намалуваат вашите стресови, трошите многу енергија и тоа води до добар сон. Вежбањето од почеток предизвикува пораст на температурата на телото, по што следи пад неколку часа подоцна. Многу е важно, да завршите со вежбање најмалку три часа пред спиење, за да дозволите на вашето тело да се излади и така да ги спречите тешкотиите во спиењето.

Исклучето го вашиот мобилен телефон

Сите електронски уреди, емитираат моќна сина светлина, која го нарушува внатрешниот телесен часовник, го одложува ослободувањето на мелатонин(хормон за спиењето), што е од клучно значење за нормален циклус на спиење. Ако не можете да заспиете без вашиот мобилен телефон, барем осигурајте се дека сте го поставиле вашиот електронски уред во ноќен режим, кој што емитира жолто светло, кое што е помалку лошо за вашиот сон.

Избегнувајте алкохол

Алкохолот брзо се метаболизира во вашиот систем, предизвикува чести будења и негативно влијае на квалитетот на спиењето. Исто така, го зголемува и рчењето, што значи дека го нарувате спиењето и на вашите партнери! Освен алкохолот, никотинот е исто така влијае врз вашиот сон, па доколку сте зависен пушач и не можете целосно да се откажете од цигарите, барем избегнувајте пушење еден час пред спиење.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com