Интересни факти за Бразил кои сигурно ќе ве изненадат

0
  1. Бразилците го разбираат стилот и модата на свој начин

Жените кои не се многу слаби се сметаат за исклучително атрактивни во Бразил. Жените преферираат минимализам во смисла на облека, зашто температурите се многу високи! Никој не се грижи за нивната форма на тело. И сите тука, исто така, носат апостолки – на работа, во ресторани, на плажа и кога шетаат наоколу.

  1. Секој може да учествува на карневал

Некои локални жители се обидуваат да го напуштат градот за време на карневалот, бидејќи во овој период никој не работи. Но, повеќето луѓе го сакаат карневалот: тие се подготвуваат за тоа во текот на целата година. Секој што сака може да учествува во карневал: само треба да набавите костим.

  1. Постои огромен контраст во квалитетот на животот на различни луѓе во Бразил

Најголемиот дел од населението во Рио де Жанеиро живее во сиромашни квартови. Луѓето од средната класа и многу богатите луѓе живеат во екстремно скапи станови. Како да постојат 2 света или 2 планети таму. Сè е различно: сите згради, луѓето и нивниот животен стил, изгледот, начинот на кој зборуваат, нивните навики и нивната култура.

  1. Речиси сите семејства од средната класа имаат домаќинка

Речиси сите вработени во кондоминиумот се луѓе кои живеат во сиромашните квартови. Во многу семејства, има домаќинка која доаѓа еднаш или двапати неделно и им помага со чистење. Ако девојката доаѓа повеќе од 2 пати неделно, таа треба да работи законски. Но, постои парадокс: тешко е да се најде и домаќинка – многу луѓе се премногу мрзливи за работа.

  1. Секој носи капи и јакни кога e 21°C

Најстуден месец во Бразил е јули. Иако, тогаш не е навистина студено: во Рио, температурата се движи од 16°C во текот на ноќта, до 21°C во текот на денот, но е прилично дождливо. Интересно е дека дури и ако температурата е околу 30°C, плажата сè уште ќе биде празна: сепак е зима. На улиците има помалку луѓе, а во продавниците можете да купите топли палта, па дури и капи.

  1. Во Бразил нема возови

Растојанијата меѓу градовите се доста големи, но можете да користите само автомобили, авиони или автобуси. Најдобар начин да патувате е со авион, но тоа е навистина скапо, па малку луѓе можат да си го дозволат тоа.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com