„Илија Громовник“ објави нова „бомба“, на профилот стои локација Будимпешта

0

На руската социјална мрежа „ВКонтакте“ вечерва корисникот со псевдонимот „Илија Громовник“ објави нов прислушуван разговор, во кој тврди дека се слуша гласот на пратеникот Павле Богоевски. На профилот стои дека моменталната локација му е Будимпешта и најавува дека ова е прва од новиот сет „бомби“.

Корисник со истиот псевдоним пред еден месец објави четири телефонски разговори насловени како: „Оливер и Гордана“, „Кочо и Саше“, „Фрчко и Алберт Муслиу“, и „БЦ и Дамјан Манчевски“.

Според Законот за заштита на приватноста донсен во 2015 година, објавувањето на вакви разговори е забрането.

“Со законот се утврдува и забрана за поседување, обработка, јавно објавување и располагање на било кој начин со материјали кои произлегуваат од незаконското следење на комуникациите извршени во периодот од 2008 до 2015 година, вклучувајќи и нивно користење и располагање во изборен процес, политички или други цели и постапки.“

Подолу во Законот пак се предвидени и казни и тоа до една година затвор, напоменувајќи дека тоа важи за објавување на приватни разговори, а не важи за разговор кои се од јавен интерес.

„Тој што ќе му овозможи на неповикано лице да се запознае со разговор или изјава која што е прислушувана или тонски снимена ќе се казни со казна затвор до една година, доколку содржината на разговорот ја нарушува приватноста на личниот и семејниот живот. Оваа одредба не се однесува на разговор или изјава од јавен интерес, се вели во членот 4, став 1.

Слична е и одредбата во став 2.

„Тој што ќе објави прислушувани или тонски снимени разговор, или делови од нив или транскрипти,  со кој се врши повреда на семејниот или приватниот живот ќе се казни со затвор од еден месец до една година,“ предвидува став 2.

Во став 3 пак е предвидена и парична казна за правното лице, а за одговорното лице казна затвор од еден месец до една година.

Иако од овие одредби се сфаќа дека казната следува само за оној што ќе објави бомби со приватна содржина, а не од јавен интерес, сепак, забуната е во тоа што во во погоре цитираниот став, член 1 став 3, се забранува објавување без да се разграничи дали разговорот е приватен или од јавен интерес.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com