ДРУЖЕЊЕТО ПРОДОЛЖУВА

0

Дружењето е прекрасна работа. Сепак ставено е некаде на крајот од дневните обврски и никако да стасаме до него. Се разбира, главната причина е-денот е премногу краток, нема  време за сé. И така дружењето малку, по малку се истиснува од нашето секојдневие. Брзото темпо на живот не оддалечи од оние кои многи ги сакаме и кои многу ни значат-пријателите. Дружењето во денешно време се сведува на некој телефонски разговор и она стандардното-како си, дали сте сите добро? И се обидувате некој период од неколку месеци да го резимирате во неколку реченици. На крајот, вообичаено следува веќе добро познатата реченица: ќе видам, немам воопшто време, ако стасам ќе се видиме. А, потоа сé од почеток. Зарем е сé друго толку позначајно од дружењето со пријателите?

Времето тече, годините минуваат, а она на што најмногу се сеќаваме се токму дружењата со нив.

Секако ако се најде малку време со пријателите се гледаме само со повод – на роденден, годишници на бракот, прослави од секаков вид, или пак смртни случаи. Сето тоа не врзува на официјални средби неколку пати во годината.

Кој е виновен? Веројатно самиот живот: трката по егзистенција, кариера, поголема заработувачка…или пак вината лежи токму во нас?

 

Барем да останеме доследни во дружењето со ова ваше и наше списание.

 

Во спомен на главниот и одговорен уредник

Маргарета Николовска Димовска

 

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com