Генијот од Патакамаја

0

Пред осумнаесет години е роден гениј во мало, релативно непознато боливиско село. Естебан Чурата потекнува од сиромашниот град Патакамаја во Алтиплано, околу 100 километри од Ла Паз. И покрај тоа што има пристап до основното образование што би го очекувале во некое далеку распространето боливиско село, Чурата научил да гради роботи од отпад и да ги контролира преку апликација за мобилни телефони. Неговата креативнa и генијална идеја го привлече вниманието на светот, од големите технолошки компании до меѓународните медиуми.

Патакамаја не е место кое е погодно за засолнување на еден млад гениј. Ова мало гратче за одгледување компир од околу 20.000 жители се наоѓа на раскрсница меѓу Ла Паз и Оруро. Образовните можности се екстремно ограничени, со само мал број на недоволно финансирани државни училишта кои обезбедуваат најосновна школарина. Сепак, и покрај овие тешки околности, Чурата покажал неверојатен потенцијал уште од рана возраст.

Како дете, Чурата продавал играчки што сам ги правел на локалните пазари за да им помогне на своите родители. По достигнувањето на своите тинејџерски години, почнал да гледа како роботите би можеле да помогнат во автоматизацијата на земјоделската индустрија на Патакамаја. Тој самиот научил сложена електронска и роботизирана теорија од книгите што ги преземал од интернет, а потоа го ставил ова знаење во пракса. Меѓутоа, целата теорија во светот не можеше да ги доведе неговите идеи во живот. На Чурата му беа потребни материјали.

Со оглед на тоа дека во Патакамаја нема продавници за роботика, Чурата почнал да го отстранува локалниот отпад. Со помош на неговиот помлад брат, тој прегледувал тони отпад со цел да спаси нешто што мислел дека би било корисно. Со текот на времето, тој рециклирал кола од стари телевизори и други материјали и ги склопил во сложена реплика на Дизниевиот „WALL-E” робот. Со цел да се контролира тоа комплицирано парче технологија, Чурата заклучил дека Андроид апликација ќе биде најсоодветната платформа. Со оглед на тоа дека такво нешто не постоело, тој одлучил да се научи да програмира и да ја создаде сам таа апликација.

Откако веста за овa чудо од дете доби меѓународно внимание на медиумите во 2016 година, животот на Чурата се промени засекогаш. Тој беше преплавен со барања за интервју од реномирани медиумски организации како Си-ен-ен, Ал Џезира и Фокс њус, станувајќи славен преку ноќ. Ова доведе до свет на нови можности за сиромашното дете од нечуено боливиско село.

Чурата оттогаш зборувал на истакнати конференции во САД и му биле понудени работни места во врвни мултинационални корпорации. Тој прифатил стипендија на еден од најдобрите универзитети во Боливија во Ла Паз, но по една година се откажал од лични причини. Засега, Чурата се враќа дома за да му помага на своето семејството. Што е следно за генијот од Патакамаја? Никој не знае. Сепак, едно е сигурно, со толку многу интелигенција и генијалност, Чурата има ветувачки живот пред него.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com