Во Јапонија луѓето се грижат едни за други

0

 

Ако сакате да ја посетите Јапонија, тогаш веројатно веќе знаете дека во оваа земја нештата се многу поразнични од кај нас. Секако, ова може да се каже за било која земја, но Јапонија е сепак доста посебна.

  1. Продавници кои работат 24/7 и може да ви помогнат во скоро секоја ситуација

„Konbinis“ се мали продавници кои работат 24/7 и ги има насекаде. Од нив може да купите секакви нешта како квалитетно зготвена храна и разни услуги како фотокопирање, испраќање или примање пратки, плаќање сметки, купување авионски или карти за концерти и друго. Исто така, доколку треба да искористите тоалет, тие ви дозволуваат да го направите тоа кај нив бесплатно.

  1. За да не плаќате премногу за производи за секојдневна употреба, посетете „100-јени“ продавници

„100-јени“ е продавница од различен тип, каде сите производи чинат само 100 јени (што е нешто повеќе од еден долар, вклучувајќи данок). Таму може да најдете секакви производи со одличен квалитет, имајќи ја предвид ниската цена.

  1. Кога купувате нешто, не заборавајте на данокот

Цените кои ги плаќате во Јапонија често немаат вклучен данок, кој моментално изнесува 8% (во 2019 ќе биде зголемен до 10%). Бидете внимателни за да избегнете недоразбирања која плаќате сметка на пример, во ресторан.

Но, ако потрошите повеќе од 5.000 јени (вклучувајќи го и данокот), можете да си го повратите данокот.

  1. Бидете подготвени да ги извадите чевлите пред да влезете во куќа, храм и на други места

Јапонците мислат дека просторот надвор од нивниот дом е навистина валкан, па така секогаш треба да ги соблечете чевлите пред да влезете во нечија куќа. Истото важи и за некои други места: традиционални јапонски хотели, храмови, центри за заедницата, училишта и некои ресторани. Ако ви се случува да ја посетите некое место за прв пат, погрижете се да проверите дали има знаци кои бараат да ги тргнете чевлите.

Во Јапонија, постои посебен вид чевли за посета на бања, бидејќи се смета за валкан, за разлика од остатокот од куќата. Освен тоа, тие нема да ве пуштат внатре во храмот ако носите чевли, но исто така е забрането бос, така што носете пар чорапи.

  1. Во секое населено место има полициски станици кои работат 24/7 наречени „КОБАН“, каде што секој турист може да добие помош

Пред повеќе од 100 години во Токио, а потоа и во остатокот од Јапонија, беше креиран систем на полициски станици наречен „КОБАН“. Од 1990 година, овој збор е напишан со големи букви.  Одговорностите на овие полицајци, настрана од спречување на криминал, исто одат до помагање на туристите кои бараат одредени места и ги пренесуваат оние кои се пијани назад во своите домови. Тие, исто така, враќаат изгубени работи и документи, бидејќи обично, Јапонците не сакаат да земат нешто што не им припаѓа. Затоа многу луѓе го носат она што ќе го најдат до најблискиот КОБАН.

  1. Најважното нешто што треба да го запомните во Јапонија е принципот „без проблеми“

Кога зборуваме за Јапонија, тешко е да не се спомене фактот дека луѓето не сакаат да предизвикуваат проблеми за другите. Од античките времиња, луѓето во Јапонија живееле на мали територии и немало доволно простор за сите, поради што тие се научени да не предизвикуваат проблеми за другите.

Се разбира, ова значи дека има многу правила што луѓето мора да ги следат. На пример, Јапонците не зборуваат гласно на јавни места. И во трговските центри, можете да видите знаци кои ги предупредуваат луѓето да не лежат на каучи долго време.

Значи, во Јапонија, не треба да мислите само за себе, туку и за луѓето што не ги знаете. Сметаме дека овој принцип, исто така, треба да биде усвоен од други земји. Дали се согласувате?

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com