Во пештерски слики откриен астрономски код

0

Уште во камено време, луѓето темелно го проучувале ѕвезденото небо што се рефлектирало во уметничките дела не само со зодијачни соѕвездија, туку и со метеорски тушеви, па дури и со ефектот предизвикан од флуктуации во оската на Земјата. И античките уметници го забележале падот на најмалку два големи метеорити на Земјата.

Таквите заклучоци се објавени во научна статија, чиј препис е објавен на веб-сајтот arXiv.org од Мартин Свитман од Универзитетот во Единбург и Алистер Кумбс од Универзитетот во Кент.

Во еден труд објавен во 2017 година, Свитман, во соработка со друг научник, ја претстави својата интерпретација на слики на каменот 43 од комплексот Гобекли-Тепе во денешна Турција. Авторите заклучиле дека овој мегалит е еден вид споменик на падот на споменатиот метеорит. На таква идеја тие беа наведени, особено, со големото совпаѓање на датумот на создавање на овој артефакт и времето на катаклизмата.

Во сегашната студија, истиот камен 43 служел како клуч за астрономската загатка. Авторите директно го споредуваат со каменот на Розета, кој, како што знаеме, помогна да ги дешифрира египетските хиероглифи.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com