Во Неапол уапсен еден од газдите на “Камора” кој се криел 15 години

0

Еден од најбараните криминалци не само во Италија, туку и во светот, Антонио Орландо, незаменливиот лидер на еден од клановите на бандата Камора, бил фатен утрово во Неапол. Во врска со 60-годишниот мафијаш беа издадени две потерници за апсење, под обвинение за организирање криминална структура.

Орландо се криел од правдата околу 15 години, благодарение на неговиот исклучителен талент да ги покрие своите трагови. Тој имаше последен контакт со полициските службеници во 2003 година. Го водеше кланот “Камора” составен од трите групи кои оперираа во северниот дел на Неапол и неговите предградија. Самиот Орландо успеа да обезбеди висококвалитетен хашиш од Мароко, познат под името “iPhone”.

Беше уапсен во стан во северниот дел на градот, каде што неколку дена се криеше. Се верува дека и тука тој немаше да остане долго време. Сега, по судењето, Орландо ќе мора да помине многу години во затвор

Камора (на неаполитски дијалект morra – “банда”) е една од италијанските мафии која постои од 18 век. Се разликува од другите големи банди, како сицилијанската “Коза Ностра” или калабриската “Ндранегета” по комплексна хиерархиска структура, што го отежнува заробувањето на лидерите на “Камора”. Ако “Коза Ностра” има само еден лидер – Дон, тогаш секој клан на “Камора” има свој. Генерално, оваа мафија вклучува 115 кланови со просечно 500 членови. Освен тоа, “Камора” се смета за најкрволочна италијанска мафија – во текот на изминатите 30 години, 3.500 луѓе се убиени од неа.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com