Во Канада, преправањето дека сте вештерка е криминал

0

Две жени од Онтарио се обвинети за злосторство кое можеби изгледа како да му припаѓа на 17 век. Дори Стивенсон и Саманта Стивенсон – официјални лица сеуште не објавуваат дали жените се поврзани – се обвинети дека се претставуваат како лажни вештерки.
Полицијата тврди дека првата жена, 32-годишна гатачка од Милтон, Онтарио, измамила еден од своите клиенти за повеќе од 60.000 долари како сопственик на „Milton Psychic“. На веб-сајтот за нејзиниот бизнис, речиси десетина “точни, длабински, неверојатни” гатачки читања се нудат по 75 долари.
Втората жена, Саманта, 27-годишна жена од Торонто, измамила 67-годишен маж за 600.000 долари во т.н. “злобна измама”, според полицијата. Тие тврдат дека таа ветила да ги елиминира злите духови, ако човекот ја продаде својата куќа и ги префрли парите на нејзината банкарска сметка сè додека духовното отстранување не било завршено. Парите никогаш не биле вратени.
Двете жени беа обвинети според член 365 од Кривичниот законик на Канада, кој се занимава со кривично дело “преправајќи се дека го практикува вештерството”. Мнозинството смета дека е архаичен дел од законот, прекршокот се случува кога некој “лажно” претендира да ја предвидува иднината или “да користи било каков вид на гатање, магии, воодушевување или конјурација”. Исто така, нелегално го користи “познавањето на окултна или лукава наука” за да лоцира изгубени предмети.
Овој прекршок носи казна до шест месеци затвор или парична казна од 2.000 долари, или и двете.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com