Бугарија: Страствен планинар заталка во маглата и почина

0

Лекарот од Итна помош во Александровска болница Марио Шкодров, кој беше пронајден мртов на Стара Планина по дводневна потера, тргнал на добро позната патека во понеделникот, но поради магла, многу силен ветер и врнежи се изгубил, соопштуваат бугарските медиуми, повикувајќи се на учесниците во пребарувањето.

Младиот човек беше страствен алпинист и сакаше самиот да прави прошетки, велат неговите блиски. Избраниот пат беше тежок, но тој ја имаше потребната опрема. Во зимски услови растојанието се минува за 5-6 часа, минувајќи преку врвот на планината. Но, силниот ветер во комбинација со маглата се покажа како фатален.

Шефот на Горската служба за спасување открива каква фатална грешка беше погубна за младиот лекар Марио на Стара Планина! Во понеделникот вечерта, момчето дало сигнал до Горската служба за спасување дека не може да го најде патот. Дежурниот службеник му наредил што да прави. Тој го советувал да влезе во шумата и да бара место во завет каде што ќе ја помине ноќта. Потоа сигналот исчезнал.

Во исто време, единиците на планинските спасувачи во Ловеч и Тројан веднаш беа подготвени да започнат акција. Операцијата не можеше да почне во мракот, така што околу 15 спасувачи ја започнаа потрагата од вторникот во 7 часот наутро. Домаќинката во колибата Амбарица, исто така, го чекаше Марио во понеделникот вечерта, бидејќи знаеше дека момчето тргнало кон неа. Откако не се појавил и се свечерило, жената почнала да ја удира камбаната – постапка која се прави во такви случаи со цел изгубениот турист да се ориентира. Но, лекарот не можел да ја чуе. Тој бил само околу 20-30 минути растојание од спасот во колибата кога лошото време го свртело наопаку и тој се упатил во спротивна насока.

Вчера спасувачите го откриле ранецот на момчето околу пладне. Во 15,10 часот, телото на Марио беше пронајдено во областа на Чемерија. Првото сознание е дека починал од смрзнување.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com