Болоња дава бесплатно пиво, сладолед и филмски билети на велосипедистите

0

 

Градот Болоња, Италија, со надеж дека ќе ги поттикне луѓето да користат поодржливи начини на транспорт, нуди бесплатни пиво, сладолед и билети за филмови за оние кои помалку ги возат нивните автомобили.

Болоња, град во кој живеат 388.000 луѓе, иницираше програма наречена „Bella Mossa“, или „добра работа“ во 2017 година. Таа беше развиена од урбанистичкиот планер Марко Амадори за наградување на луѓето кои пешачат, возат велосипед или користат јавен превоз да стигнат до нивната дестинација. Поени се даваат за секое движење од една до друга локација, преку апликацијата наречена „Подобри Поени“, и тие може да се заменат со производи во локални бизниси кои учествуваат во програмата.

„Бела Моса“ е наменета за локалното население, но и туристите можат да ја преземат апликацијата и да бидат дел од програмата. Секој човек може да најавува максимум четири „патувања“ од едно до друго место, секое носи по 200 поени, а на пример сладолед чини 3.000 поени. Ако се направи светот малку позелен, додека заработуваме бесплатни работи не е доволно, апликацијата исто така покажува колку CO2 сте спречиле да влезе во атмосферата. Да се ​​истакнат и натпреварувањата за одржливост.

Учествуваат околу 100 бизниси, и тие се компензирани со средства од градската влада на Болоња и Европската унија. Целта на „Бела Моса“ е да ги намали емисиите на CO2 функционира. Според Би-би-си, повеќе од 3,7 милиони километри се регистрирани во Болоња, а 16.000 ваучери се заменети со производи.

Програмата трае од април до септември, па ако Болоња е во вашите планови за патување во 2019 година, подгответе се за пешачење.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com