Архитект трансформира стара фабриката за цемент во негова куќа, а внатрешноста е фасцинантна

0

 

Кога Рикардо Бофил откри во 1973 година стара фабрика за цемент, виде еден свет на можности. Потоа, „Ла фабрика“ е родена, а околу 45 години подоцна, структурата е претворена во спектакуларен и извонреден дом.

Фабриката, која се наоѓа надвор од Барселона, била машина за загадување од Првата светска војна, која се затворила, па кога Рикардо Бофил и неговиот тим ја купиле, имало многу поправки што требало да се направат. По неколкугодишна делумна деконструкција, решителниот архитект ја проширил надворешноста на имотот со вегетација и го опремил ентериерот како место за модерно живеење и работен простор.

До денес, „Ла фабрика“ е работа во тек, бидејќи визиите на Бофил за иднината сѐ уште ја менуваат формата. Индустриските оџаци кои едно време го полнеа воздухот со чад сега се прелеваат со бујно зеленило, одличен пример за фасцинирачките трансформации кои произлегуваат од креативното размислување.

Share.

About Author

Остави коментар

Skip to toolbar

Powered by themekiller.com