Интересен пат на еден залак – 74 тони храна за еден просечен живот

0

Во желудникот на една возрасна личност има 35 милиони жлезди, чија работа е да го извршат варењето на храната. Киселините на желудникот се сметаат за најсилни, мали метални предмети ги раствараат за помалку од една седмица. За желудникот сам да не се „изеде“ со сопствените киселини, мора секои три дена да создава нова слузокожа. А тоа значи дека секоја минута слузокожата на желудникот исфрла околу 500.000 келии и изградува толку нови.

КОЛКУ ЧОВЕКОТ ЈАДЕ?

На следниот список се наоѓа се што му е потребно на еден човек во текот на животот.

  -4 тони говедско месо
  -4 тони домати
  -4 тони свеж зеленчук
  -3 тони свежо овошје
  -2 тона живинско месо
  -½ тон риба
  -½ тон сирење
  -100 000 парчиња леб
  -100 000 литри кисела вода
  -7 600 литри млеко
  -6 800 литри пиво
  -3 300 литри чај
  -1 100 литри вино
  -80 000 шолји кафе

Во високоразвиените индустриски земји во текот на една година по глава на жител се трошат тони храна и напитоци. Тоа изнесува околу 74 тони во просечниот животен век.

Share.

About Author

Остави коментар

Powered by themekiller.com