Вистини и заблуди

0

Шеќерот може сосема да се исфрли од исхраната?

– Точно. Организмот нема да има потреба од шеќер, под услов 60 отсто калории да се внесуваат во облик на комплексни јагленихидрати, леб, тестенини, зеленчук со зелен лист.

Децата треба секојдневно да јадат зеленчук?

– Погрешно.Доволно е да јадат зеленчук два до трипати седмично.

Ако се јаде меѓу оброци се зголемува телесната тежина?

– Погрешно. Ако со режимот на исхрана се внесуваат потребните хранливи материи, четири до пет оброци, се поздрави од три.Според едно француско истражување, со кое биле опфатени 3.000 жени, се покажало дека дебелината поретко се јавува кај оние,кои имаат редовни ужини

Витаминот Ц може да предизвика несоница?

– Погрешно. За ова тврдење не постои научен доказ.

Со современиот начин на исхрана се внесуваат доволно витамини и минерали?

– И точно и погрешно. Лицата кои држат нискокалорични диети или воглавно се хранат со индустриски прехрамбени продукти, не внесуваат доволно витамини Б6,Б9,Е и Д и цинк, па се зголемува нивната склоност кон заболувањата што се јавуваат по 50.година. Тоа не се однесува на лицата кои уредно и врамнотежено се хранат.

Кој страда од висок притисок, треба да ја избегнува солта?

– И точно и погрешно. Во Шведска се препорачуваат 2 грама сол дневно, во Италија околу 6, во Германија 9. Повеќе треба да се внимава на односот на солта и калиумот.

Share.

About Author

Остави коментар

Powered by themekiller.com